Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58

Kako funkcionira državna potpora civilnom društvu i volontiranju mladih s poteškoćama u SAD-u

26 Travanj 2016
nationalservice.gov nationalservice.gov

Ogromna prostranstva SAD-a česta su meta prirodnih katastrofa, a među 320 milijuna stanovnika stalno su prisutni oni koji trebaju tuđu pomoć. Nije stoga čudno da je potrebna dobra organizacija usluga civilnog sektora i da ona započinje već na federalnoj razini, granajući se kasnije po državama i, u konačnici, lokalno. Kako sustav funkcionira i kako se u njemu našlo mjesta za promociju volontiranja među osobama s poteškoćama, pročitajte u nastavku.

Glavni oslonac sustava je federalna agencija Corporation for National and Community Service (CNCS). Kao najznačajniji donator, usmjerava sredstva s ciljem jačanja organizacije civilnog sektora i usluga kojima neprofitne organizacije odgovaraju na stalne potrebe širom SAD-a.
U CNCS-u znaju da su za održavanje sustava najvažniji ljudi, njihova znanja i vještine, njihova energija i vrijeme koje nesebično ulažu kako bi pomogli zajednici. Vjeruju da svatko može doprinijeti zajednici i da je to cjeloživotna zadaća koju promoviraju i njeguju od školske dobi do duboke starosti.
CNCS zapošljava 80.000 ljudi putem kojih mobilizira preko 4 milijuna volontera širom SAD-a. Ti volonteri obavljaju brojne aktivnosti korisne za zajednicu, što su pedantni statističari označili kao vrlo iskoristivo djelovanje (very cost effective).
Brojni su programi djelovanja, od kojih kao strukturne možemo izdvojiti:
AmeriCorps
AmeriCorps NCCC (National Civilian Community Corps) podrazumijeva stalno zaposlene članove civilne zaštite spremne za pomoć civilima u različitim zahtjevnim situacijama (prirodne katastrofe…)
Osim toga, kroz AmeriCorps se povezuju neprofitne organizacije na federalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini kako bi odgovorili na probleme u području (ne)obrazovanja, zdravlja i zaštite okoliša, te pomoći za siromašne.
Senior Corps
Umrežuje brojne programe koji koriste bogato iskustvo, vještine i savjete starijih osoba kako bi pridonijeli rješavanju problema u zajednici.
Volunteer Generation Fund
Fond je namijenjen promociji volonterstva i održavanju stabilnog sustava volonterskih organizacija koje odgovaraju na ključne probleme u zajednici. Jako puno pažnje posvećuje se zadržavanju volontera u programima što drže ključnim za održavanje sustava. Prioritet su učenje i usavršavanje znanja i vještina volontera, te širenje mogućnosti za volontiranje nezaposlenih, starijih osoba i mladih s poteškoćama.
CNCS vjeruje da su volontiranje i angažiranje civilnog društva okosnica snažne zemlje.
Social Innovation Fund
Fond društvenih inovacija usmjerava milijune dolara u manje fondove za suradnju javnog i privatnog sektora, a kako bi se stvorile bolje ekonomske prilike i zdravija budućnost, osigurao razvoj mladih i pomoglo školstvu.
Upravo se iz ovog fonda osiguravaju sredstva kojima se potiče volontiranje mladih s invaliditetom, a kako bi stekli radne vještine, uključili se u društvena zbivanja, te osigurali kontakte s osobama koje im žele i mogu pomoći u nalaženju posla.
Već smo ranije pisali o suradnji Ureda za zapošljavanje osoba s invaliditetom i National Collaborative on Workforce & Disability for Youth (NCWD/Youth). Ispitivanja su dokazala kako je volontiranje najvažniji predskazatelj kasnijeg zapošljavanja, važniji od spola, dobi, etničkog porijekla, zemljopisnog područja ili uvjeta na tržištu. (Spera et al, 2013)
Stoga ponavljamo još jednom poziv osobama s poteškoćama: javite se u najbliži volonterski centar. Tamo ćete dobiti savjet kako i gdje se možete priključiti ostalim volonterima i doprinijeti zajednici sukladno vašim sposobnostima.

Najnovije