Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58

Otvoren pogon za reciklažu sapuna iskorištenih u hotelima

17 Ožujak 2016

U sklopu EU projekta "Odgovorno poslovanje čisti svijet" u Solinu je danas svečano otvoren pogon za reciklažu sapuna.

Zanimljiva ideja potekla je od direktora hotela Park koji je predložio suradnju Mreži udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, a kako bi se iskoristio otpad iz hotelskog sektora, reciklirao, i ponovno plasirao na tržište.
Zamišljeno je da se za to educiraju osobe s invaliditetom koje će se zaposliti u pogonu za reciklažu. U projekt se uključio i Kemijsklo-tehnološki fakultet iz Splita koji je osmislio proces proizvodnje.

Umjetnička akademija Split pobrinula se za „brandiranje“ proizvoda, Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i Centar za rehabilitaciju Josipovac za edukaciju zaposlenih u reciklaži, a sve uz koordinaciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Udruga za rehabilitaciju i edukaciju VISOKI JABLANI odradila je veliki dio posla vezan za prijavu, administraciju i koordinaciju projekta , a brojne vanjske tvrtke se također priključuju projektu kako bi se osiguralo prikupljanje (splitski hoteli Park, Luxe, Vestibul Palace, Radisson Blue i Atrium) i plasman sapuna na tržište (Alca d.o.o.). Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Otvaranje malog pogona u Solinu uveličali su predstavnici ministarstva socijalne politike i mladih i ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Splitsko - dalmatinske županije, Grada Splita, te domaćina, Grada Solina.

Važnost ovog projekta potvrđuje i pokroviteljstvo Predsjednice RH koju je predstavljao Andro Krstulović-Opara, savjetnik Predsjednice za društvene djelatnosti.

Sve nazočne, a naročito same djelatnike u pogonu, pozdravio je predsjednik „Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije“ Ante Raos. Govorio je o važnosti samog projekta, mogućnostima za zapošljavanje osoba s invaliditetom, a i iznad svega o potrebi da se u svim ljudima, pa tako i onima s invaliditetom, prepozna čovjek.

A na to smo, nažalost, mnogi potpuno zaboravili.

 

Najnovije