Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58

Razmjena volontera starije dobi i učenje o socijalnoj inkluziji

15 Rujan 2015
Razmjena volontera starije dobi i učenje o socijalnoj inkluziji activeseniorcitizens.wix.com

“Active Senior Citizens: volunteers for social inclusion” projekt ima za opći cilj promociju aktivnog sudjelovanja starijih volontera u socijalnoj inkluziji, pokušavajući prenijeti pozitivna lokalna iskustva iz različitih europskih zemalja putem međunarodne razmjene na širu europsku razinu.

U programu razmjene volontera starije dobi (iznad 50 godina) sudjelovale su sljedeće dvije neprofitne organizacije: Associazione Uniamoci Onlus iz Italije s 5 volontera i Fundaţia Creştină Diakonia Sfântu Gheorghe - Casa Irisz iz Rumunjske sa 6 volontera koji su sudjelovali u razmjeni. Vrijednosti projekta dodatno je doprinijela uključenost 2 volontera s invaliditetom i 2 volontera iz socijalno isključenih skupina. Njima se priključilo još dvoje nezaposlenih i četvoro penzionera volontera.

Izabrani su volonteri imali pripremne sastanke s predstavnicima volonterske organizacije zemlje domaćina kako bi se upoznali s ciljevima i aktivnostima organizacije te kulturom zemlje koju posjećuju. Educirani su i o specifičnostima vezanima za bolesti i poteškoće osoba kojima će pomagati, a dobili su smjernice i materijale kako bi predstavili kulturu svoje zemlje te predložili koja znanja i vještine mogu ponuditi kako bi pomogli korisnicima u zemlji domaćinu. Priprema je uključivala i tečaj jezika prilagođen potrebama svakog volontera.

Boravak u drugoj zemlji trajao je 21 dan, a volonteri su se uključili u redovne aktivnosti organizacije domaćina usmjerene na korisnike s invaliditetom. Naučili su o specifičnostima pristupa osobama s invaliditetom u domaćinskoj organizaciji, svladali su i neke praktične vještine, uključujući provođenje rekreacije, a naročito su osviješteni o potrebi individualnog pristupa svakom korisniku te kako bolje komunicirati s osobama koje imaju bilo kakve poteškoće i općenito razmišljati o mogućnostima njihove bolje inkluzije u zajednicu. 

Volonteri su također putem radionica bili u prilici predstaviti vlastiti jezik, manufakturu, kuhanje, slikarstvo i druga područja ovisno o vlastitim sklonostima i kompetencijama.

Projekt je proveden od 1.8.2013. do 31.7.2015. kao dio Grundtvig Senior Volunteering projekta, a pod okriljem Lifelong Learning programa sponzoriranog od strane Europske komisije.

Knjižicu s rezultatima i opisom projekta možete naći OVDJE

Najnovije