Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 43

Zanimljiva publikacija iz SAD-a o inkluzivnom volontiranju

17 Lipanj 2015
The National Collaborative on Workforce and Disability for Youth The National Collaborative on Workforce and Disability for Youth The National Collaborative on Workforce and Disability for Youth

U Sjedinjenim američkim državama djeluje organizacija pod nazivom National Collaborative on Workforce and Disability for Youth (NCWD/Youth). Ona utječe na odgovorne za razvoj i organizaciju radnih procesa i zapošljavanje na razini pojedinačnih država i lokalne uprave u smislu boljeg integriranja osoba s poteškoćama u njihove strategije. 

 

NCWD je objavila zanimljivu publikaciju pod nazivom FOSTERING INCLUSIVE VOLUNTEERING AND SERVICE LEARNING u kojoj se opisuje na koji način volontiranje pridonosi razvoju mladih i kako im otvara vrata za kasnije zapošljavanje, a kroz cijeli document se provlači i tema inkluzivnog volontiranja. Iz dokumenta izvlačimo zanimljive podatke i prenosimo u daljnjem tekstu.

U SAD-u je 2014. stupio na snagu zakon (The Workforce Innovation and Opportunity Act of 2014 (WIOA)) koji određuje da se za mlade ljude s poteškoćama organizira neki oblik radnog iskustva (stažiranja) koji svakako uključuje rad u stvarnim organizacijama van sustava školstva sa svim obilježjima realnog (kompetitivnog) radnog okruženja. Volontiranje se također preporuča kao jedan od mogućih oblika stjecanja radnog iskustva.

Navode se i rezultati studije iz 2013. koju je provela federalna američka agencija pod nazivom Corporation for National and Community Service:

• volonteri u 27% više slučajeva uspijevaju pronaći posao nakon što su ostali bez posla

• među osobama bez završene srednje škole, volonteri imaju za 55% veću šansu za za zapošljavanje

• za 55% je veća šansa volontera za zapošljavanje u ruralnim područjima SAD-a u odnosu na ostatak nezaposlenih

U zaključku se navodi kako je radno iskustvo, uključujući volontiranje, ključno za mlade koji imaju bilo kakvu okolnost koja im otežava obavljanje određenog posla. Osim upoznavanja s radnim zadacima, osobe mogu ispitati i vježbati

• kako kolegama objasniti svoje poteškoće, bolest i kako ih to ometa u poslu 

• mogućnost transporta i smještaja

• efikasnost na poslu i vještinu obrane od verbalnih napada i negativnih komentara kolega

Više o samoj organizaciji NCWD/Youth i publikaciji možete naći OVDJE

 

 

Najnovije