Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58

Inkluzivno volontiranje – primjer iz Njemačke

28 Listopad 2015
Image credit: www.jetzt-einfach-machen.de Image credit: www.jetzt-einfach-machen.de

Centar za razvoj volonterstva Weltwärts osnovalo je 2008. Ministarstvo za gospodarski razvoj i suradnju SR Njemačke. Weltwärts se specijalizirao za slanje mladih volontera iz Njemačke u inozemstvo

u okviru razvojnih projekata iz područja obrazovanja, zdravstvene njege, poljoprivrede, kulture, ljudskih prava i zaštite okoliša. Od 2008. je oko 25 000 volontera u dobi od 18 do 28 godina pomagalo širom svijeta boraveći od 6 mjeseci do dvije godine u zemlji domaćinu. Od 2013. proces kreće i u obrnutom pravcu, te je oko 400 volontera iz svijeta pomagalo u njemačkim humanitarnim organizacijama.

Jedna od organizacija koja motivira, educira i šalje volontere u svijet zove se bezev (Behinderung und Entwiclungszusammenarbeit e.v.). Ova organizacija pomaže ljudima s poteškoćama i olakšava njihovu inkluziju u društvo na razne načine. Jedan način je učestvovanje u programima Weltwärtsa gdje osobe s poteškoćama imaju pravo sudjelovati kao i svi ostali građani Njemačke. Prethodno je proveden pilot program kako bi volontiranje osoba s poteškoćama u inozemstvu proteklo bez puno problema. U pripremu su uključene organizacije civilnog društva iz Njemačke, iz zemalja domaćina (Indija, Meksiko i Gana) kao i drugi zainteresirani dionici. Organizacija bezev godišnje uključuje od 20 do 30 osoba u programe inkluzivnog volontiranja širom svijeta. Nakon uspješno obavljenog pilot projekta, očekuje se širenje procesa i na druge zemlje domaćine, a samim time i povećanja broja uključenih volontera s poteškoćama. 

Dokumentarni film sa svjedočanstvima volontera (na njemačkom jeziku) možete pogledati ovdje.

Najnovije