Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58

Inkluzivno volontiranje

Jednake mogućnosti – Inkluzivno volontiranje kao put prema integraciji i većoj zapošljivosti

Volontiranje kao društveni fenomen ima potencijal doprinijeti društvenom zdravlju zajednice i društvu u cjelini. Također, volontiranje u sebi sadržava moć transformacije volontera- pojedinca prema većoj samouvjerenosti, osjećaju osobnog postignuća, nove profesionalne inspiracije i još puno toga. Volontiranje posebno može osnažiti pripadnike onih skupina u društvu koji su tradicionalno bili primatelji volonterskih usluga. Suprotno tradicionalnom poimanju, upravo pripadnici tzv. marginaliziranih skupina donose jedinstven paket vrijednosti, znanja i vještina u svaki volonterski program, a time i u svaku organizaciju. Ovako postavljeni volonterski programi razbijaju stereotipe i predrasude, doprinose borbi protiv diskriminacije i mijenjaju percepciju o tome što oni koji su do sada, u pravilu, gotovo uvijek bili primatelji, mogu doprinijeti društvu kao volonteri.

Osnovni preduvjet koji je potrebno ispuniti kako bi ova ideja postigla održivost je suradnja što većeg broja ključnih dionioka, a to su: neprofitne organizacije organizacije civilnog društva i ustanove koje će primijeniti program inkluzivnog volontiranja i primiti volontere; organizacije civilnog društva koje rade s marginaliziranim skupinama (udruge osoba s invaliditetom, udruge nacionalnih manjina, organizacije koje rade s beskućnicima, izbjeglicama, povratnicima, zavodi za zapošljavanje i sl.); predstavnici tijela državne uprave ključnih nositelja politike socijalnog uključivanja, zapošljavanja i razvoja volonterstva.

Do sada su regionalni volonterski centri (Split, Osijek, Rijeka i Zagreb) kroz projekt „Jednake mogućnosti - inkluzivno volontiranje kao put prema integraciji i većoj zapošljivosti“ uputili na volontiranje 92 osobe koje su u riziku od socijalnog isključenja u 45 organizacija i na taj im način pružili priliku integracije/reintegracije u društvo.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije.

Preuzmite prezentaciju

Splitska banka volontira: Volontiranjem širimo obzore!

10-11-2016

Djelatnica Splitske banke, Maja Vukorepa, kao volonterka se uključila u nacionalnu kampanju „Hrvatska volontira 2016“. Maja je provela dan s korisnicima i voditeljima udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Moje dijete Solin“ sudjelujući u njihovoj volonterskoj akciji „Zaplešimo i vježbamo i sve oslikajmo zajedno!“.

Iskustva volontera i koordinatora volontera iz svih krajeva Hrvatske

29-09-2016

Skraćeni film o inkluzivnom volontiranju koji prikazuje iskustva volontera i koordinatora volontera iz svih krajeva Hrvatske.

"Malo drugačiji volonteri"

03-06-2016

„Malo drugačiji volonteri“ - tako su sami sebe predstavili i nisu pogriješili. Uistinu su topli, dragi srdačni, veseli. Kako je došlo do njihovog volontiranja objasnila je voditeljica grupe volontera iz Centra Juraj Bonači - područnog odjeljenja Sinj, Jasenka Pleadin Raić.

Rijeka - volontirajte na osmišljavanju slobodnog vremena osoba s intelektualnim teškoćama

31-05-2016

Caritas nadbiskupije Rijeka u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Rijeka sudjeluje u osmišljavanju slobodnog vremena stanara u stambenim zajednicama Centra za rehabilitaciju. U tu svrhu traže sve raspoložene volontere i volonterke

Stranica 1 od 9

Najnovije