Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

Školsko volontiranje

Volonterski klubovi u školama

 
 

Tehnička škola Ruđera Boškovića, Zagreb

Volonterski klub je osnovan 12.12.2013.god.
Voditeljica kluba: Lucija Đonlić, uč. i njena zamjenica
                        Lana Basić,uč.
Broj članova volonterskog kluba: 21 s tendencijom rasta + 24 pridružena člana
Učenici su volontirali u našoj školi,T.Š.R.Boškovića

Naš volonterski angažman (u šk.2013./14.):
*sakupljanje plastičnih boca – U radionici očne optike (u našoj školi) postoji plastična torba u koju učenici optičarskih razreda već godinama odlažu plastične boce. Njihovu akciju od samog početka podržava troje profesora naše škole tako da od kuće donose plastične boce. Od sakupljenog novca, kroz nekoliko godina, kupili smo klima uređaj za radionice očne optike, klupe i stolove u kutku za učenike, sjenicu u školskom vrtu, a ove godine smo kupili posude za cvijeće u školskom vrtu.

*sakupljanje plastičnih čepova - Volonteri sa sakupljenih boca skidaju plastične čepove, a pojedini kolege i učenici donose ih i od kuće. Sakupljene čepove odnosimo u nama susjednu Tvornicu ulja Zagreb, gdje je sakupljalište istih u korist Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, kao pomoć u nabavci lijekova.Tijekom dvije godine, sakupili smo oko tridesetak kutija čepova.

*sakupljanje otpadnih spremnika tonera i tinti u korist međunarodne udruge Crveni nosevi – U 11. mjesecu prošle godine priključili smo se ovoj akciji i dobili 2 kutije u koje odlažemo prazne spremnike tonera i tinti koji su potrošni materijal u školi, a učenici i profesori ih donose i od kuće.

*nogometni turnir“Hrvoje Pirling“ – Prije desetak godina učenici jednog maturantskog razreda odlučili su svom teško oboljelom prijatelju iz razreda pomoći  sakupiti novac za nabavku lijekova (Hrvoje Pirling bio je učenik koji je obolio od leukemije i na žalost  preminuo). Samostalno su organizirali nogometni turnir, sastavili ekipe koje su za učešće u turniru morale uplatiti kotizaciju od stotinjak kuna. Od tada, tradicionalno, svake godine jedan maturantski razred organizira turnir, a sakupljeni novac uplačuju u učenički fond za pomoć učenicima kojima je to potrebno. Tako je bilo i ove godine.

*kreativna radionica fuzije stakla - Kako nas već sedmu godinu za redom, susjedna nam Osnovnom školom Petra Preradovića, podržava u našem inovativnom volonterskom modelu i svakodnevno njeni učenici provode vježbe očne gimnastike (vježbe jačanja i opuštanja očiju), odlučili smo ih ugostiti i malo se s njima kreativno podružiti. Došlo nam je dvadeset i četvoro malih volontera (po dvoje iz svakog razreda). Napravili smo radionicu fuzije stakla koja je trajala dva sata. Petoro „Ruđerovih“ volontera i volonterki, uz ugodno druženje, pomagali su malim prijateljima u izradi privjesaka i prstenja od stakla. Nakon što smo ih ispratili, uratke smo morali odnijeti na pečenje (škola nema peć za fuziju stakla). Stakalca na prsten i lančić, montirali smo i lijepili svatko u svojoj školi i prodavali ih na školskim Božićnim sajmovima i namijenili ih potrebitim u svojim školama.

*Božićni sajam - Prodaja radova Kreativne radionice trajala je tri dana. Desetak volontera izmjenjivalo se u ulozi prodavača i sakupilo oko 700 kn. Dio novca namijenili smo za nabavku koševa za smeće i partviša za Dom za djecu i mladež u Dugavama,200 kn darovali smo udruzi „Libar“ dio novca ostaje u našoj školi i namijenjen je maturantima kojima je to potrebno, da bi prisustvovali maturalnoj večeri.

Planiramo sljedeće akcije:

*potrepštine za čišćenje odnijeti u Dom  za djecu i mladež Dugave
*nastaviti širiti znanje o načinu jačanja i opuštanja očiju kroz vježbe očne gimnastike
*realizirati akciju pregleda vida i izrade dioptrijskih naočala za socijalno ugrožene osobe i beskučnike u cijeloj Hrvatskoj
*putem kreativnih radionica pridonijeti realizaciji projekta „Kultura turizma“ u koji je uključena i naša škola
*nastaviti sakupljati boce
*nastaviti sakupljati čepove
*nastaviti sakupljati prazne spremnike tonera i tinti
*organizirati prodajnu izložbu radova kreativnih volontera za Valentinovo (pomoć maturantima)
*organizirati Uskršnji sajam (pomoć maturantima)
*sustavnije organizirati pomoć u učenju učenicima kojima je to potrebno
*sustavnije organizirati rad s nadarenim učenicima
*organizirati nogometni turnir „Hrvoje Pirling“


Koordinatori volontera: Verica Stepić i Emil Šatalić

Najnovije

Nalazite se ovdje: Home Škole Volonterski klubovi Tehnička škola Ruđera Boškovića, Zagreb