Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

Školsko volontiranje

Volonterski klubovi u školama

 
 

Volonterski klub I. gimnazije

NAZIV VOLONTERSKOG KLUBA/PROGRAMA: Volonterski klub I. gimnazije

BROJ VOLONTERA AKTIVNIH KROZ ŠKOLSKU GODINU: 60

UČENICI SU VOLONTIRALI U: Dječjoj bolnici Gornja Bistra, Pučkoj kuhinji, Domovima za starije i nemoćne (Sesvete, Drugi dom Gaj), u Brezovici, Vukovaru, na Žumberku, u brojnim humanitarnim akcijama namijenjenim skupljanju sredstava za kronično oboljele, beskućnike, djecu iz siromašnih obitelji i dr. (opširnije u nastavku)

NAŠ VOLONTERSKI ANGAŽMAN:

U zagrebačkoj I. gimnaziji  postoji duga tradicija promicanja volonterstva kroz organiziranje brojnih humanitarnih akcija s ciljem senzibiliziranja učenika za  potrebe zajednice i pružanje pomoći potrebitim grupama ili članovima društva. U prilog tome govori prepoznatljiv humanitarni događaj I. gimnazije „Kap  dobrote“ koja će se ove godine održati po jubilarni 20. put za redom.
Od 2007. godine, na inicijativu samih učenika, u školi samostalno djeluje Volonterski klub I. gimnazije koji postaje glavni pokretač i nositelj humanitarnih događanja i svrstava I. gimnaziju u jednu od prvih i rijetkih škola koja ima svoj volonterski klub.
Volonterski klub I. gimnazije ima preko 60 aktivnih članova koji godišnje osmislile između 20-30 uspješnih aktivnosti, najčešće  humanitarnog karaktera za koje je specifično da u njihovom provođenju  sudjeluju gotovo svi učenici i/ili razredi i   profesori škole.
Volonterki klub je ostvario suradnju s preko 15 različitih humanitarnih udruga i institucija i pomogao im u skrbi za različite kategorija korisnika od djece  s kroničnim oboljenjima, preko beskućnika i djece najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj do starijih i nemoćnih osoba unutar institucija socijalne skrbi. Volonterske akcije su najčešće humanitarnog i ekološkog karaktera, a djelovanje Volonterskog kluba je usmjereno od lokalnog na nivou škole, preko lokalne zajednice i područja  Grada Zagreba, ali i šire, kao npr. na području Gornje Bistre, Žumberka, Brezovice, Vukovara, pa i izvan Hrvatske, međunarodnog karaktera kao npr. u akciji za djecu Afrike.
Volonterski klub i volonteri I. gimnazije su tako zasluženo dobitnici brojnih zahvala, nagrada i priznanja: „Škola – prijatelj zajednice“ Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za inovativan model volonterstva, nagrade Grada Zagreba „Luka Ritz – nasilje nije hrabrost“ i  3. nagrada na natječaju Volonterski Oskar za 2012. voditeljici Volonterskog kluba Mariji Gašparović,  nagrada Grada Zagreba „Naj-akcija 2012“.

IME I PREZIME KOORDINATORA VOLONTERA/VODITELJA KLUBA/PROGRAMA VOLONTERA: Koordinator: Vlasta Lukačević, prof.
Voditeljica kluba: Marija Gašparović, učenica 4. razreda

Najnovije

Nalazite se ovdje: Home Škole Volonterski klubovi Volonterski klub I. gimnazije