Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

Novosti

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58

Međunarodni dan volontera proslavljen diljem Hrvatske

16 Prosinac 2015

Pročitajte kratke izvještaje i pristupite galerijama fotografija s proslava u Osijeku, Rijeci, Splitu, Zagrebu, Čakovcu, Belišću, Dubrovniku, Karlovcu, Belom Manastiru, Sisku, Slavonskom Brodu, Zadru i Šibeniku.

 Svi volonterski centri, punopravni i pridruženi članovi Hrvatske mreže volonterskih centara (HMVC), proslavili su Međunarodni dan volontera radno i veselo. Organizirale su se razne volonterske akcije, tribine, predavanja, ali i dodjele nagrada i prigodne zabave za volontere i organizatore volontiranja. U nastavku pročitajte kratke izvještaje iz volonterskih centara i pogledajte prigodne galerije.

Volonterski centar Osijek:

Pod naslovom "Nevidljivo učiniti vidljivim" su, povodom Međunarodnog dana volontera, u Muzeju Slavonije Osijek dodijeljene godišnje volonterske nagrade jubilarni deseti put.

Nagrade su dodijeljene pojedincima i organizacijama koje su svojim djelovanjem pokazali najbolje primjere volontiranja u zajednici, a ove godine javno smo zahvalili volonterima na nesebičnosti, humanosti, solidarnosti i pruženoj pomoći tijekom izbjegličke krize.

DOBITNICI VOLONTERSKIH NAGRADA 2015.

Kategorija – Volonterski angažman pojedinca: Mirta Faktor, Vladimir Stanić, Ivanka Kasumović i Tomislav Pavlinek, Ema Rajndl (posthumno), Antun Ćosić i Ivančica Raić.

Kategorija – Primjeri dobre prakse uključivanja volontera: Udruga za rad s mladima Breza

Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“ i Udruga „otvoreno srce“ Našice.

Kategorija – Doprinos razvoju školskog volontiranja: Elektrotehnička i prometna škola Osijek i Osnovna škola kralja Tomislava Našice.

Link za galeriju: OVDJE 

Volonterski centar Udruge SMART Rijeka:

Povodom Međunarodnog dana volontera Udruga za razvoj civilnog društva SMART, u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom, nagradila je istaknute volonterke i volontere s područja županije i grada. Dodjelom nagrada izrazili su priznanje volonterima koji su uložili svoje vrijeme, trud, znanje i vještine za dobrobit i razvoj zajednice.

Nagrađene volonterke i volonteri s područja grada Rijeke su Sandra Mrkalj (Udruga za promicanje dobrobiti djece „Portić“), Emina Jusufspahić (Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Rijeci), Tomislav Baran (Matica umirovljenika grada Rijeke).

S područja Primorsko – goranske županije nagrađeni su Tina Babić (Gradska knjižnica Rijeka), Dino Ilić (Centar tehničke kulture Rijeka) te Kristina Ribarić (Udruga za djecu i mlade „Kocka“, Rab).

Nagrađeni organizatori volontiranja su Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka te udruge Ri Rock i SOS telefon – grad Rijeka.

Uz nagrade, dodijeljeno je i desetak pohvala Udruge SMART – Volonterskog centra Rijeka. 

Volonterski centar Split

Svečana dodjela nagrada "Vinka Luković", održana u prostorijama Hrvatskog narodnog kazališta Split, okupila je oko 170 organizatora volontiranja, volontera, predstavnika javnog i civilnog sektora te podržavatelja volonterskog rada. Ove godine, dobitnici nagrade su Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Moje dijete Solin te SKAC – Studentski katolički centar Split. Posebna priznanja i nagrade za trud, ustrajnost i promoviranje volonterstva dobile su Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai Dubrovnik, Ženski đački dom Split te Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split. Također, podijeljene su zahvalnice za stotinjak zaslužnih volontera i podržavatelja volonterskog rada.

Proslava međunarodnog dana volontera nastavljena je zabavom za volontere u splitskom klubu Vanilla, na kojoj je prisustvovalo dvjestotinjak volontera, organizatora volontiranja i podržavatelja volonterskog rada.

Link za galeriju: OVDJE 

Volonterski centar Zagreb:

U razdoblju od 1. do 20. prosinca, VCZ je proveo brojne aktivnosti kojima je građanima nastojao približiti dobrobit i vrijednost volontiranja za društvo, ali i dati primjere pojedinaca koji su volontiranje uspjeli uklopiti u svoju svakodnevicu. 

Djelatnici VCZ-a su zajedno s volonterima proveli akciju sortiranja donacija i organiziranja skladišta građanske inicijative Are You Syrious? kako bi im pomogli da što efikasnije i bolje odgovore na potrebe izbjeglica na terenu te su organizirali predavanje o volontiranju za oko 60 učenika Medicinske škole Bjelovar te okrugli stol pod nazivom „Iskustva i izazovi  u angažiranju volontera kao pružatelja podrške i pomoći ranjivim skupinama“.

Na sam Međunarodni dan volontera, 5. prosinca održana je volonterska proslava - Volonterijada na kojoj je predstavljeno 15 koordinatora volontera – sudionika kampanje „VIV: Very Important Volunteers“, koji su odabrani kao osobe koje iznimno doprinose aktivnoj izgradnji zajednice kroz uključivanje i koordinaciju velikog broja volontera u svojim organizacijama. Oni su: Sanja Canjek Androić, Mario Bajkuša, Sanja Bunić, Zrinka, Patricija Gold, Martina Horvat, Mirjana Kozina, Marija Mažić, Sanja Pavičić, Božena Perić, Lucia Štampar, Mia Topić, Tea Vidović, Eugen Vuković i Ana Zakošek. Tom prilikom su im uručene zahvale i nagrade, a do 20. prosinca traje i dvotjedna internet i Facebook kampanja koja građanima nastojati približiti njihovu iznimno važnu ulogu u oblikovanju pozitivnih promjena u našoj zajednici.

Link na fotografije i opise: OVDJE 

Uz navedeno, VCZ je tijekom prosinca organizirao i sudjelovao u nizu drugih aktivnosti koje doprinose razvoju volonterstva u našem društvu.

Volonterski ured Međimurja: 

Volonterski ured Međimurja (VUM) povodom Međunarodnog dana volontera organizirao je predavanje o volontiranju za članove i korisnike Kluba za starije Nedelišće te dvodnevno humanitarno fotografiranje ljubimaca i humanitarni koncert na kojem su svirali čakovečki bendovi. Prikupljena sredstva išla su za pomoć Azilu za napuštene pse "Prijatelji" iz Čakovca. 

Link na video: OVDJE 

Volonterski centar ZVONO, Belišće:

U Lokalnom volonterskom centru Zvono u Belišću održane su brojne aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom te povodom obilježvanja Međunarodnog dana volontera.

Tijekom cijelog tjedna, od 30. studenog do 4. prosinca održane su radionice za volontere, organizatore volontiranja, prikazivani su zanimljivi filmovi na temu osoba s invaliditetom te volonterizma, a dodijeljena je i prva volonterska nagrada grada Belišća. U kategoriji volonter godine, dobitnik nagrade je dugogodišnji volonter dječjeg vrtića „Maslačak“ Belišće, Hrvoje Sekulić, a u kategoriji primjera dobre prakse za uključivanje volontera u rad organizacije dobitnik nagrade je dječji vrtić „Maslačak“ Belišće. 

Link za galeriju: OVDJE 

Lokalni volonterski centar Dubrovnik:

Svečana proslava dodjele volonterskih nagrada na području grada Dubrovnika održala se u Lazaretima. Na proslavi su dodijeljene nagrade Savjeta za razvoj volonterstva Volonterskog centra Dubrovnik. Nagradu za organizatora volontiranja odnijela je udruga SKAC Dubrovnik, dok je nagradu za poseban doprinos volonterstvu od strane poslovnog sektora dobila Optika Van Gogh. Vijeće civilnog društva Grada Dubrovnika predložilo je Sandru Sambrailo kao kandidatkinju za nagradu Volonter godine – Vlaho Brangjolica koje će se dodijeliti kasnije u prosincu. Manifestacija je okupila volontere i volonterke iz grada Dubrovnika koji su uz druženje  razmijenili volonterska iskustva. Dodijeljene su također i zahvale zaslužnim volonterima.

Link za galeriju: OVDJE 

• Volonterski centar Karlovac

Lokalni volonterski centar VolonterKA je povodom Međunarodnog dana volontera po gradu postavio poruke o volontiranju, kojima se nastoji osvijestiti građane o vidljivosti volonterskog rada. Na službenoj Facebook stranici LVC Volonterka – VolonterKA – Volonterski centar Karlovac koji vodi udruga Carpe Diem, predstavljeni su karlovački volonteri, odnosno njihovi stavovi o tome što znači volontirati i biti volonter

Link za galeriju: OVDJE 

Volonterski centar Mirovne grupa Oaza, Beli Manastir

Prigodna svečanost i dodjela priznanja održana je u organizaciji Volonterskog centra udruge Oaza. Volonterski centar postoji od 2006. godine, a ove godine su prvi put dodijelili nagrade za volonterski angažman pojedinaca. Anrijana Levačić volonterka je godine grada Belog Manastira, a priznanje su, osim nje, zaslužile i Jadranka Orešković te Adriana Bogdan. 

Volonterski centar Sisak

Na sisačkoj Gradskoj tržnici 5. prosinca 2015. godine održava se 7.  Sajam nevladinih organizacija i institucija povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera i Međunarodnog dana ljudskih prava.

Cilj Sajma je, između ostalog bio promoviranje vrijednosti volonterstva i ljudskih prava,

predstavljanje nevladinih organizacija i institucija u svrhu angažiranja volontera i razvijanja novih volonterskih pozicija te predstavljanje nevladinih organizacija i institucija građanima.

Link za galeriju: OVDJE 

Volonterski centar Slavonski Brod

Povodom Međunarodnog dana volontera Volonterski centar Slavonski Brod je organizirao prvu Volonterijadu u Centru mladih. Osim ugodnog druženja volontera i predstavnika raznih udruga na Volonterijadi su uručene zahvalnice počasnim članovima centra - Željki Siser, Tomislavu Gollu i Draganu Jeliću. Po prvi puta dodijeljena je i nagrada za volontera godine, a ta čast je posve zasluženo pripala gospođi Nadi Karaici za dugogodišnje volontiranje i promicanje vrijednosti volonterstva među mladim ljudima.

Na sam Međunarodni dan volontera, u subotu 5. prosinca, upriličena je svečana dodjela zahvalnica svim organizacijama koje su aktivno sudjelovale u organizaciji i funkcioniranju izbjegličkog kampa u Opatovcu te Zimskog prihvatno-tranzitnog centra Slavonski Brod na Bjelišu. Tom prilikom ministar unutarnjih poslova RH uručio je zahvalnicu voditelju VCSB-a, za sav doprinos i rad u kampu.

Link za galeriju: OVDJE 

Lokalni volonterski centar Zadar

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, održana je dodjela županijskih volonterskih nagrada „Volonterska ruka“. Nagrade su dodijeljene u dvije kategorije: za najboljeg volontera u protekloj godini te za organizatora  volontera koji se istaknuo razvojem volonterstva. Dobitnik ovogodišnje nagrade „Volonterska ruka“ za najboljeg volontera jest  Luka Lukin, a „Volontersku ruku“ za razvoj volonterstva na području Zadarske županije u 2015. godini dobio je Volonterski klub Gimnazije Franje Petrića. 

Link za fotografiju i članak o dobitnicima: OVDJE 

Mladi u EU (Šibenik, neformalna članica HMVC) : 

Neformalna članica HMVC-a, šibenska Udruga mladih „Mladi u EU“ na gradskom je trgu informirala je građane na temu volontiranja te o udrugama i ustanovama koje nude mogućnost volontiranja na području Šibensko-kninske županije. Također, organiziran je i okrugli stol na temu volonterstva na kojem su se okupili organizatori volontiranja s područja Šibensko-kninske županije s ciljem poboljšanja i jačanja volonterstva na lokalnoj razini.

Link za galeriju: OVDJE 

Najnovije

Nalazite se ovdje: Home Novosti Vijesti Međunarodni dan volontera proslavljen diljem Hrvatske