Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

Novosti

EU parlamentarci čestitali Međunarodni dan volontera

05 Prosinac 2015
EU parlamentarci čestitali Međunarodni dan volontera European Parliament/Flickr

Povodom 5. prosinca, Međunarodnog dana volontera, pojedini hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu pridružili su se inicijativi Europskog volonterskog centra (CEV) i Hrvatske mreže volonterskih centara (HMVC) te se svim volonterima, posebice onima koji svojom predanošću i solidarnošću doprinose ublažavanju posljedica izbjegličke krize, zahvalili i čestitali njihov dan.

Zastupnice Biljana Borzan, Ivana Maletić i Marijana Petir te zastupnik Andrej Plenković su, osim zahvale i čestitke, istaknuli važnost kreiranja javnih politika i osiguranja financijskih sredstava za razvoj volonterstva općenito, pa tako i volontiranja u kriznim situacijama. U nastavku prenosimo dijelove priopćenja hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu.

"Volonteri diljem Europe, organizirani kroz Europski volonterski centar (CEV), te mnoštvo hrvatskih volontera organiziranih kroz Hrvatsku mrežu volonterskih centara (HMVC), gotovo svakodnevno svojim volonterskim radom, pokušavaju ovaj svijet učiniti boljim. Nažalost, njihov rad postaje najvidljiviji u najtežim situacijama poput katastrofalne poplave koja je pogodila Posavinu prošle godine ili prilikom aktualne izbjegličke krize kada se u takvim situacijama uključuje veliki broj volontera i u značajnoj mjeri pozitivno utječu na spašavanju ljudskih života i dostojanstva. Uloga volontera u takvim situacijama dokazuje važnost kreiranja javnih politika koje stvaraju okvir za razvoj volonterstva posebno u dijelu okvira za krizno volontiranje koje zahtijeva specifičan i dobro organizirani pristup kako bismo, kao društvo, na najbolji način iskoristili puni potencijal koje volonterski angažman građana ima. Zato će u budućnosti biti važno kreirati sustav podrške za organizacije civilnoga društva koje će svoje djelovanje usmjeriti na humanitarnu socijalnu podršku izbjeglicama i migrantima, ali i one inicijative koje će raditi na programima integracije i smanjenja predrasuda", poručuje u povodu Međunarodnog dana volontera, zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan. Također, tim povodom, eurozastupnica Borzan, uputila je zahvalu i čestitke onima koji se uključuju u volonterski rad i time pridonose promociji humanosti, solidarnosti i toleranciji.

"Volonterstvo je dragocjen i neprocjenjiv dar koji nam je dan da ga besplatno darujemo onima kojima je potreban, a koji istovremeno obogaćuje i darivatelja i primatelja. Volonteri su nezamjenjiv kotačić koji oplemenjuje naše društvo i svojim doprinosom mijenja svijet na bolje vraćajući mu ljudskost koja mu ponekad toliko nedostaje. Čestitajući Vam Međunarodni dan volontera, želim Vam da Vaš plemenit rad bude prepoznat i vrednovan za dobrobit svih onih kojima Vaša nesebična žrtva daje snagu za ići naprijed." Tim riječima zahvalila se svim volonterima zastupnica Marijana Petir.

"Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera želim istaknuti značaj aktivizma svih volontera koji doprinose društvu dobrovoljnim ulaganjem svog rada, znanja i vremena. Zahvalan sam volonterima diljem Republike Hrvatske koji su iskazali veliku angažiranost i solidarnost prilikom pružanja pomoći izbjeglicama koje su pristigle u RH, kao i tijekom prirodnih katastrofa uslijed poplava u 2014. godini, te u svim drugim situacijama. U tom pogledu je potrebno pri izradi budućih proračunskih okvira u Hrvatskoj predvidjeti veća sredstva za izvanredne i krizne situacije kako bi se omogućili bolji uvjeti za rješavanje kriza i koordinaciju dobrovoljnog djelovanja svih volontera na terenu", istaknuo je Andrej Plenković.

Zastupnica Ivana Maletić kratko se obratila volonterima riječima: "Hvala svim volonterima koji svojom velikodušnošću pomažu drugima".

Otvoreno pismo CEV-a i HMVC-a upućeno donositeljima odluka o humanitarnoj izbjegličkoj krizi i volonterima koji svojom predanošću i solidarnošću doprinose ublažavanju posljedica iste možete u cijelosti pročitati ovdje.

Najnovije

Nalazite se ovdje: Home Novosti Vijesti EU parlamentarci čestitali Međunarodni dan volontera