Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

Novosti

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58

Otvoreno pismo Europskog volonterskog centra upućeno donositeljima odluka

27 Studeni 2015

Europski volonterski centar (CEV) je u partnerstvu s Hrvatskom mrežom volonterskih centara (HMVC) pripremio Otvoreno pismo o humanitarnoj izbjegličkoj krizi i volonterima koji svojom predanošću i solidarnošću doprinose ublažavanju posljedica iste.

Pismom apeliramo na donositelje odluka, ali i sve ostale koji su u prilici aktivno se uključiti i podržati našu inicijativu. 

 

Volonteri odabiru humani i dostojanstveni pristup izbjeglicama.
Hoćete li pomoći?

Sretni smo što u Europi imamo slobodu izbora koja nam omogućava biranje naše Vlade, ali i dobrovoljno biranje volonterskog angažmana za one vrijednosti u koje kao građani vjerujemo. Upravo su volonteri dali nezamjenjiv doprinos ublažavanju posljedica humanitarne izbjegličke krize kojoj posljednjih mjeseci svjedočimo. 

Velik broj izbjeglica u Europi su osobe koje su prevladale brojne prepreke ne bi li stigle do našeg kontinenta, mjesta za koje vjeruju da im može pružiti utočište. U usporedbi s ratovima, siromaštvom i progonima, Europa predstavlja toliko potrebnu sigurnost. Brojni volonteri pomažu u pružanju humanitarne pomoći i, što je još važnije, doprinose osjećaju sačuvanog dostojanstva i sigurnosti. Također, oni svojom podrškom pružaju izvrstan primjer drugima kako je drugačiji pristup moguć. 

Volonterski angažman velikog broja europskih građana nije samo promijenio i spasio živote izbjeglica, već je i promijenio stavove svojih sugrađana i to kako vide i kako se odnose s pridošlicama. Solidarnost i poštivanje ljudskih prava, vrijednosti na kojima se Europa temelji, a koje su politike nekih zemalja nažalost zanemarile, upravo žive i ostvaruju volonteri kroz svoju predanost i uključivanje. 

Apeliramo na vas, kao donositelje odluka, da pomognete osigurati potrebne resurse koji će podržati volontiranje građana na načelima dostupnosti, standarda kvalitete upravljanja volonterskim programima i vrednovanja volontiranja. Budući da svjedočimo ogromnoj želji građana da se uključe i pomognu i iako u punoj mjeri pozdravljamo tu želju, smatramo da je potrebno regulirati volontiranje u kriznim situacijama i omogućiti da na teren odlaze educirani, pripremljeni i emocionalno stabilni volonteri. Također, predlažemo osnivanje kriznog fonda koji će omogućiti sve potrebne resurse za rad volontera i organizacija koje u kriznim situacijama uključuju volontere. Samo na taj način će organizacije koje uključuju volontere moći ponuditi kvalitetne prilike za volontiranjem za sve one koji su spremni poduzeti konkretne korake kako bi se zadovoljile potrebe izbjeglica. 

Možete se uključiti već sada i čestitati i zahvaliti svim volonterima koji pomažu izbjeglicama u Europi na Međunarodni dan volontera, 5. prosinca 2015. godine. Ako u vašoj zajednici odlučite poduprijeti veći broj ljudi da volontira u kriznoj situaciji s izbjeglicama podršku vam može pružiti Hrvatska mreža volonterskih centara (HMVC) u koju su udruženi lokalni i regionalni volonterski centri diljem Hrvatske. Obratite se s punim povjerenjem HMVC-u ili vama najbližem centru. Vaša pomoć omogućit će odgovarajuću koordinaciju volontera i osigurati im potrebnu edukaciju, opremu i podršku, a izbjeglice će imati koristi od punog potencijala ovog nevjerojatnog resursa temeljenog na slobodnoj volji, velikodušnosti i europskim vrijednostima. 

Unaprijed zahvaljujemo!

###

Ako želite, pismo možete dalje distribuirati svojim kanalima komunikacije. Za službenu verziju dokumenta, obratite se direktno HMVC-u naOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

Najnovije

Nalazite se ovdje: Home Novosti Vijesti Otvoreno pismo Europskog volonterskog centra upućeno donositeljima odluka