Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

Novosti

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 43

27. svibnja - Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze

27 Svibanj 2015

Danas, 27. svibnja 2015. godine, obilježava se Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze. U Hrvatskoj se prvi puta održava “MS walk – Hodaj za MS” u Zagrebu. Riječ je o događaju kojim se diljem svijeta obilježava Svjetski dan multiple skleroze. Procjenjuje se kako u Hrvatskoj od te autoimune bolesti boluje gotovo 6 tisuća osoba. Svrha akcije “Hodaj za MS” je upoznati hrvatsku javnost s problemima oboljelih te prikupljanje sredstava za istraživanje bolesti.

Organizator događanja uz građansku incijativu je Udruga osoba sa invaliditetom Bubamara, a suorganizator Savez Društava multiple skleroze Hrvatske. Akciju “Hodaj za MS” pokrenula je na društvenim mrežama bivša novinarka Mirjam Jukić iz Vinkovaca i sama oboljela od multiple skleroze. Akciju su vrlo brzo prepoznali i drugi oboljeli te je nastala Građanska inicijativa za poboljšanje života oboljelih od MS-a.

Oboljeli od MS-a u cijelom svijetu organiziraju razne kampanje i događanja na kojima se prikupljaju sredstva za istraživanje ove bolesti, od koje u svijetu boluje gotovo 2,5 milijuna ljudi. Krajnji cilj i poruka oboljelih kroz sva događanja je ista – pronađite lijek.

Kroz ovu prvu akciju inicijative MS TIM HRVATSKA prikupljaju se donacije za istraživanje bolesti koje je u tijeku od strane Medicinskog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom docenta Marija Habeka. Cilj studije koju provodi tim docenta Habeka na KBC-u Zagreb je utvrditi čimbenike koji mogu predvidjeti tijek multiple skleroze. U istraživanju se elektrofiziološkim metodama (tzv. evocirani potencijali) utvrđuje funkcionalno stanje središnjeg živčanog sustava. Naime, pokazalo se da magnetna rezonancija mozga ne korelira u potpunosti s kliničkim stanjem bolesnika, dok se nalazi evociranih potencijala bolje slažu s kliničkom slikom, kao i predviđanjem tijeka bolesti.

Više informacija o Svjetskom MS danu potražite na http://www.worldmsday.org/

 

Izvor: www.dnevno.hr

 

 

Najnovije

Nalazite se ovdje: Home Novosti Vijesti 27. svibnja - Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze