Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

Novosti

Činim pravu stvar za sebe i zajednicu – VOLONTIRAM!

13 Travanj 2015

Peta po redu manifestacija Hrvatska volontira održat će se od 18. do 23. svibnja 2015. godine Hrvatska mreža volonterskih centara i Mreža mladih Hrvatske organiziraju manifestaciju Hrvatska volontira kojom se na nacionalnoj razini nastoji mobilizirati velik broj organizatora volontiranja i volontera kako bi se istaknuo ogroman značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva. U njemu, svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni i vrednuje.

Hrvatska Volontira ove će se godine održati od 18. do 23. svibnja 2015., a uključit će veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje će kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promovirati volontiranje.
Ovim putem, pozivaju se sve organizacije civilnog društva da se prijave za sudjelovanje u manifestaciji te da uključe volontere u svoj rad – bilo da se radi o njihovim već postojećim, redovnim aktivnostima ili o onima koje će osmisliti samo za ovu prigodu.

Ovogodišnjom manifestacijom želimo podsjetiti sve nas koliko dobroga volontiranje donosi svakom pojedincu,  zajednici u kojoj živi, a time i društvu u cjelini. Volonteri jesu pomagači,  ali su oni i pokretači i nositelji pozitivnih promjena te graditelji zajednica u kojima se osnažuju pojedinci i ima sve manje  „gladnih“ i ranjivih.
Brojni su živi dokazi oko nas da se kroz volontiranje razvija niz osobnih i profesionalnih kompetencija koje nam osiguravaju bolje i lakše snalaženje u raznim poslovima i u našoj svakodnevnici. Volontiranjem stečene kompetencije potrebne su i korisne za aktivno sudjelovanje u društvu, veću zapošljivost te osobni razvoj.
Volontiranje = DAVANJE I PRIMANJE! Volontiranje je prekrasna ljudska aktivnost baš zato što kroz nju istovremeno dajemo i puno činimo za same sebe. Razvijamo vlastitu snagu i sposobnosti,  povezujemo se s drugim ljudima,  postajemo otvoreniji, stječemo kompetencije koje nam pomažu u traženju zaposlenja... zato nije teško reći: „Činim pravu stvar za sebe i zajednicu – VOLONTIRAM“!
Prošlogodišnja kampanja u tjedan dana održavanja okupila je rekordnih 6.222 volontera koji su kroz 317 volonterskih akcija na području cijele Hrvatske društvu poklonili ukupno 45.622,5 sati. Osim volonterskih sajmova, akcija uređenja škola te čišćenja i uređenja prostora namijenjenih djeci i mladima, volontiranje u pučkim kuhinjama i domovima za nezbrinutu djecu, radionica informatičke pismenosti i tečajevi stranih jezika, u 2014. na tisuće volontera odazvalo se prikupljanju humanitarne pomoći za Slavoniju i poplavljena područja u cijeloj regiji te su time pokazali zajedništvo i veliko srce.
Iako različite, volonterske aktivnosti povezuje isti cilj – promovirati volonterske programe različitih organizacija te vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca!
Prijave za aktivnosti u sklopu manifestacije Hrvatska volontira su već počele, a ovim putem još jednom pozivamo organizatore volontiranja da za informacije oko prijave volonterskih aktivnosti kontaktiraju Regionalne volonterske centre (ZG, OS, RI, ST).
Radujemo se što imamo priliku zajednički graditi zajednicu koja može i želi više! Prepoznajemo da vođeni vrijednostima kao što su uzajamnost, povjerenje, pripadnost i osnaživanje, volontiranjem doprinosimo općem dobru slobodnom voljom i zadovoljavamo ljudsku potrebu za sudjelovanjem u društvu!

Projekt "Prema punim potencijalima – Volontiranje osnažuje ljude i zajednice" provodi Mreža mladih Hrvatske u partnerstvu s Volonterskim centrom Zagreb i Sveučilištem u Rijeci. Opći cilj projekta je doprinijeti socijalnoj i ekonomskoj koheziji u zajednicama diljem Hrvatske kroz uključivanje većeg broja volontera i podizanje kvalitete volonterskih programa unutar organizacija mladih i onih koji rade s mladima. Osim toga, projektom se nastoje osnažiti organizacije mladih za provedbu kvalitetnih volonterskih programa i rada s mladima, podići razinu javne svijesti o važnosti volontiranja te njegovim dobrobitima za pojedince i zajednice te doprinijeti priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem.
Organizaciju i provedbu manifestacije podržavaju i donatori projekta: Europska unija koja financira projekt te Ured za udruge Vlade RH i Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Najnovije

Nalazite se ovdje: Home Novosti Vijesti Činim pravu stvar za sebe i zajednicu – VOLONTIRAM!