Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

Novosti

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 43

Studijski posjet Danskoj – Volontiranje kao alat za inkluziju

09 Listopad 2014

Članice Hrvatske mreže volonterskih centara, sudjeluju na međunarodnom partnerskom projektu „Volontiranje kao alat za inkluziju“. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, u sklopu Grundtvig programa cjeloživotnog učenja,  okupio je 8 europskih zemalja, a u sklopu projekta planirano je 12 mobilnosti – studijskih posjeta. Cilj ovoga projekta je razmijeniti iskustva i dobre prakse vezane uz uključivanje socijalno marginaliziranih skupina u volontiranje te dobrobiti koje iz toga proizlaze. Tako su u lipnju predstavnice Hrvatske mreže volonterskih centara sudjelovale studijskoj posjeti Kopenhagenu, Danska. Tijekom dva dana koliko je trajao posjet, imali smo prilike posjetiti organizacije/projekte koji uključuju marginalizirane skupine u volontiranje te čuti o aktivnostima volonterskih centara u Danskoj.

U Danskoj djeluje 65 volonterskih centara, samo u Kopenhagenu ih je oko 7. Volontira oko 40% stanovništva, najviše volontera je iz dobne skupine između 30 i 49 godina, a najmanje u dobi ispod 29 godina. Zanimljivo je da u Danskoj volontira više muškaraca nego žena.

Budući da u Danskoj imigranti čine oko 6% populacije, većina organizacija koja se bavi marginaliziranim skupinama usmjerena je upravo na imigrante i njihovu bolju prilagodbu u društvu. Posjetili smo nekoliko organizacija i društvenih poduzeća koja u svoj rad uključuju volontere. predstavnike marginaliziranih skupina, imigrante, liječene ovisnike, samohrane roditelje... Zanimljivo je da je u većini tih društvenih poduzeća, uključen veći broj volontera od zaposlenika. Na primjer, kafić s dvoje zaposlenih i oko 20 volontera/ki iz različitih marginaliziranih skupina, koji volontiranjem stječu iskustvo i vještine te time poboljšavaju svoje izglede na tržištu rada. Posjetili smo i jedan društveni centar s različitim aktivnostima za građane,  koji se najvećim dijelom financira preko društvenog poduzeća - pučke kuhinje (People's kitchen), koju mogu koristiti svi, s ciljem umrežavanja različitih kultura i manjinskih skupina koje žive u tom dijelu grada. Trenutno imaju oko 200 volontera/ki.

Najnovije

Nalazite se ovdje: Home Novosti Vijesti Studijski posjet Danskoj – Volontiranje kao alat za inkluziju