Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

Novosti

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 43

Projekt „Umjetnost demokracije“

18 Srpanj 2014

„Umjetnost demokracije“ je projekt namijenjen mladima u dobi od 14 do 18 godina, a provodi ga udruga „Mala filozofija“ koja je osnovana 2009. godine u Zadru. Pilot projekt proveden je u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru 2012. godine. 2014. godine poboljšani i proširni projekt provodi seu SŠ Dalj, SŠ Obrovac i u Gimnaziji Dinka Šimunovića u Sinju. Sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela u kojima sudionici uče o ljudskim pravima, društvu i umjetnosti na kreativan i inovativan način. U praktičnom se dijelu mladi moraju organizirati i provesti akciju po vlastitom odabiru kako bi stekli vještine za buduće samostalno sudjelovanje u društvu.


Cilj projekta je ne samo promovirati različite vidove umjetnosti i demokratske ideale, nego i osposobiti mlade da ostvare one promjene koje smatraju da su važne.
 
Građanske akcije

Grupa tinejdžera je provela 10 tjedana učeći o ljudskim pravima, društvu i umjetnosti i sada su spremni testirati što su naučili, te su sami osmislili građanske akcije.

Ova iznimno kreativna i zainteresirana grupa učenika, kao finale samog projekta, uzela je stvari u svoje ruke i osmislila kako vlastitim snagama doprinijeti razvoju svoga grada.

 U četvrtak, 12. lipnja 2014. godine održana je akcija učenika Gimnazije Dinka Šimunovića u Sinju nazvana „Knjigom do znanja“. Nedostatak potrebnog osnovnog edukativnog materijala, učenike gimnazije Dinka Šimunovića udružio je u organizaciji proslave na kojoj su učenici izveli predstavu, svirali, pjevali, plesali te organizirali prodajnu izložbu svojih radova, kako bi prikupili novce za obnovu fonda školske knjižnice.

U utorak, 15. srpnja 2014. godine u Gradskoj knjižnici u Zadru, učenici SŠ Obrovac promovirali su svoju građansku akciju u sklopu projekta. Cilj učeničke akcije jest promovirati Obrovac kao destinaciju ne samo za turizam nego i kao savršeno mjesto za školske izlete, terensku nastavu i školu u prirodi. Predstavljanjem kulturnih i prirodnih ljepota te mogućnosti organiziranja različitih aktivnosti, učenici žele potaknuti agencije da Obrovački kraj uvrste u svoju ponudu.

U četvrtak, 17. srpnja 2014. godine u Dalju u ulici 30. svibnja održano je svečano otvorenje vježbališta (Street workout) koje se još izgrađuje, a koje je rezultat građanske akcije učenika SŠ Dalj, u sklopu projekta Umjetnost demokracije. Općina Erdut ustupila je zemljište.
 

Slike dosadašnjih susreta moguće je pogledati ovdje.

 

Najnovije

Nalazite se ovdje: Home Novosti Vijesti Projekt „Umjetnost demokracije“