Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

Novosti

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 43

Školski volonter

17 Srpanj 2014

Forum za slobodu odgoja od ožujka provodi projekt „Školski volonter“ kojim se želi pomoći školskoj zajednici te promicati volonterske vrijednosti.
Projekt Školski volonteri započeo je u ožujku 2014. s ciljem implementacije novog koncepta volontiranja u školama, gdje će mladi i nezaposleni stručnjaci volontirati i organizirati volonterske akcije s učenicima. 


Povezivanje

- Na taj način povezuju se stručnjaci u radu s djecom i mladima (pedagozi, psiholozi, edukacijski rehabilitatori, učitelji i dr.), udruge civilnoga društva i škole kako bi izgradili dugoročne volonterske programe i akcije u zajednicama - kaže Marina Brkić, voditeljica projekata u Forumu za slobodu odgoja koji je nositelj ovoga projekta uz partnere Udrugu MoSt, Zagrebačku županiju te Osnovnu školu Luka Sesvete.  - U početnoj fazi projekta kroz pomni selekcijski postupak odabrano je 12 škola u 3 županije (Grad Zagreb, Zagrebačka i Splitsko-dalmatinska županija) - na temelju iskazane motivacije, njihovih specifičnih potreba i kapaciteta za provođenje projekata. U Zagrebačkoj županiji to su Srednja škola Jastrebarsko, OŠ Bogumila Tonija iz Samobora i OŠ Josipa Zorića iz Dugog Sela; u gradu Zagrebu to su X. gimnazija, OŠ „Fran Galović“, OŠ „Nikola Tesla“, OŠ Luka-Sesvete, OŠ Sesvete i OŠ Antuna Mihanovića; u Splitu su to Elektrotehnička škola, Obrtna tehnička škola, te OŠ Pojišan. Ove će škole sve do rujna 2015. sudjelovanjem u projektu razvijati i promovirati volontiranje u svojim sredinama. Nakon odabira škola, naš stručni tim obišao je svaku od njih s ciljem istraživanja specifičnih potreba i interesa za pojedine teme i područja koja žele razvijati u radu s učenicima. Na temelju tih posjeta za svaku je školu izrađen i individualan plan razvoja i promicanja projekta pojašnjava Brkić dodavši kako se škole međusobno razlikuju po svom volonterskom iskustvu, ali i sadržaju kojim žele promovirati društvene vrijednosti.

Školski tim

- Svaka škola ima školski tim koji se sastoji od pet do šest djelatnika (nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji), a pridružit će im se članovi organizacija civilnog društva koji će biti spona između javnih obrazovnih institucija i civilnog društva te sami volonteri. Oni će zajedno raditi na organiziranju akcija, inicijativa i promicati volontiranje u školama.  U rujnu ćemo objaviti poziv za mlade i nezaposlene osobe koje žele volontirati u ovim školama tijekom školske godine 2014/2015 i na taj način obogatiti svoje volontersko iskustvo, pomoći školskoj zajednici promicati volonterske vrijednosti, ali i razviti niz vještina važnih za uspješno snalaženje u poslovnom svijetu. U narednom razdoblju organizirat će se i edukacije za sve uključene (školske djelatnike, volontere i predstavnike organizacija civilnog društva) u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji – iz tema kao što je vrijednost volontiranja, Zakon o volontiranju, mentoriranje volontera i drugih - zaključila je Brkić.  Projekt financira Europska unija s 85 posto u sklopu IPA druge verzije Operativnog programa za razvoj ljudskih resursa, uz sufinanciranje Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, a njegova vrijednost je 101.905 kuna.  

Izvor: portal Civilno društvo

Najnovije

Nalazite se ovdje: Home Novosti Vijesti Školski volonter