Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

Novosti

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 43

Udruga IKS organizirala ljetni volonterski kamp

17 Srpanj 2014

Udruga IKS iz Petrinje organizirala je volonterski kamp Ljeto na Banovini u kojemu su osim domaćih sudjelovali i volonteri iz šest europskih zemalja.
Ljeto na Banovini naziv je volonterskog kampa u organizaciji udruge IKS iz Petrinje, a koje je održano u sklopu projekta Zajednica sa srcem kojega je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.


Dva tjedna kampa

Ljeto na Banovini trajalo je od 30. lipnja do 13. srpnja, a osim domaćih volontera, na njemu je sudjelovalo 10 volontera iz Češke, Slovačke, Španjolske, Portugala, Francuske i Njemačke. U dva tjedna kampa volonteri su organizirali posjete socijalno isključenim građanima, akcije čišćenja, radionice kao i Multikulturalnu večer. Tu su večer, 5. srpnja volonteri građanima Petrinje predstavili zemlje iz kojih dolaze, njihovu kulturu i običaje. Ove se godine u organizaciju uključio i Grad Petrinja te su zainteresirani mogli kušati delicije lokalnih OPG-ova.

Radionice i radne akcije

- Osim te zanimljive Multikulturalne večeri, volonteri su posjećivali Dom za psihički bolesne starije osobe u Petrinji, a održali smo i radnu akciju čišćenja prilaznog puta i trim staze na Nikolinom brdu u Topuskom. Volonteri su oslikali i zidanu ogradu oko "Male kuće", centralnog mjesta okupljanja djece s teškoćama u razvoju. Domaći volonteri su zajedno s volonterima iz Republike Češke, Slovačke, Španjolske, Portugala i Francuske sudjelovali u akciji koja je organizirana u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom Sisačko - moslavačke županije. Planirali smo i uređenje prilaza izvora pitke vode na Uni, ali zbog lošeg vremena morali smo otkazati tu aktivnost te su se volonteri odlučili za drugu, također hvalevrijednu aktivnost uređenja prostora dječjeg vrtića Sunce u Dvoru. Anna Cormenier, studentica iz Francuske je za volontere pripremila radionicu na kojoj su se dobro zabavili i puno naučili o ljudskim pravima - samo su neke od aktivnosti o kojima govori Tamara Jovičić, predsjednica Udruge IKS dodavši kako je vrijednost ovoga kampa mnogostruka.

- Kampom smo okupili volontere iz više zemalja, napravili odlične akcije, ali i pokazali našim volonterima kako i sami mogu volontirati u drugim zemljama. Ovo je bio sjajan način da se promovira volonterstvo kao i demokratsko društvo te proces njegova razvoja. Građani Petrinje i drugih mjesta u kojima su volonteri bili aktivni su ih odlično prihvatili i podržali - kaže Jovičić pojasnivši kako je projekt udruge IKS „Zajednica sa srcem" nastavak dosadašnjih aktivnosti u stvaranju održivih kvalitetnih volonterskih programa.

Prednosti volontiranja

- Petrinja ima najvišu stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj. Volontiranje je izuzetno vrijedno za razvoj vještina i kompetencije članova zajednice, a posebno socijalno isključenih i marginaliziranih skupina. U ovom projektu nastavlja s radom Regionalna zagovaračka mreža u koju su uključeni mladi iz Petrinje, Gline, Dvora i Hrvatske Kostajnice. Naime, u prošlom smo projektu u četiri srednje škole uspostavili filmske skupine koje ćemo također uključiti u multimedijske aktivnosti vezane za zagovaranje volonterskog rada - kaže Jovičić dodavši kako je prvi set aktivnosti usredotočen na podizanje javne svijesti o gospodarskim i socijalnim prednostima volontiranja te promotivne kampanje, izložbe, javne forume i volonterske akcije u cijeloj županiji, s ciljem povećanja broja aktivnih građana i volontera.

On-line sustav

- Drugi set aktivnosti fokusira na razvoj kapaciteta za organizacija civilnog društva, javnih i privatnih institucija za pružanje socijalnih usluga, kako bi se osnažili organizatori volonterskih programa u zajednici koji će svim građanima, a posebno nezaposlenim osobama, pružiti kvalitetne mogućnosti volontiranja i stjecanje iskustva koje će im pomoći pri zapošljavanju. U sklopu projekta ćemo razviti inovativni on-line sustav za brzo i učinkovito pretraživanje ponude volonterskih pozicija i potražnje volontera. To će biti veliki napredak jer će prvi put u Hrvatskoj volonterima omogućiti kvalitetno pretraživanje podataka, filtriranje volonterskih poslova i preklapanje (matching) definiranih značajki - zaključila je Jovičić.

Projekt će se provoditi u razdoblju od 18 mjeseci, a ukupna mu je vrijednost 119.935,98 eura od čega 85% financira EU, a ostalo Ured za udruge Vlade RH. Partneri u ovom projektu su: Dom za starije i nemoćne osobe, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, udruga Pomoć starijim osobama, Dom za psihički bolesne odrasle osobe i Grad Petrinja.

Projekt će se provoditi u suradnji sa srednjim školama u Petrinji, Glini, Topuskom i Hrvatskom Kostajnicom.

Izvor: Portal Civilno društvo

Najnovije

Nalazite se ovdje: Home Novosti Vijesti Udruga IKS organizirala ljetni volonterski kamp