Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

Novosti

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 43

Reakcija na članak „Volonterski rad u udruzi i stjecanje kompetencija volontera“

10 Travanj 2014

Ovim putem u ime Hrvatske mreže volonterskih centara, želimo skrenuti pozornost na nekoliko pogrešnih informacija napisanih u članku „Volonterski rad u udruzi i stjecanje kompetencija volontera“, autorice Nevenke Borjan u  časopisu Udruga.hr (veljača 2014). Iako pozdravljamo informiranje udruga i ostalih neprofitnih organizacija o zakonskom uređenju volonterstva, smatramo da je udruge, kao jednog od ključnih organizatora volontiranja, smatramo da je važno pravilno informirati.

U članku se tako navodi: „Kompetencije stečene volontiranjem, novim Zakonom, osiguravaju se kroz izdavanje potvrde, unošenjem istih u volontersku knjižicu, koja je slična radnoj knjižici i ima istu težinu, bez priznavanja radnog staža.“ što je pogrešno. Naime, stjecanje kompetencija stečenih volontiranjem ne osigurava se kroz izdavanje potvrde, već kroz kvalitetan i motivirajući volonterski program koji donosi nova znanja i vještine volonteru/ki, uz detaljan opis posla volontera/ke, kroz promišljanje mogućih znanja i vještina koje  je moguće steći na određenoj volonterskoj poziciji te razvijen sustav praćenja volontera/ki u organizaciji s ciljem osiguranja obostranog zadovoljstva i, po potrebi, izmjena posla volontera/ki kako bi se osiguralo što bolje stjecanje tih prethodno evidentiranih znanja, vještina i na kraju, kompetencija, a koje volonter/ka želi unaprijediti ili steći svojim volonterskim angažmanom.

Potvrda o kompetencijama stečenim kroz volontiranje, koju je, uz detaljan vodič o ispunjavanju iste, donijelo Ministarstvo socijalne politike i mladih, služi da se ta znanja, vještine i kompetencije, stečene na određenoj volonterskoj poziciji, adekvatno osvijeste i evidentiraju, u suradnji s organizatorom volontiranja (zato je i važan preduvjet praćenja volonterskog angažmana u organizaciji).  Stečeno se zatim može unijeti u životopis, motivacijska pisma, koristiti pri prijavi za nastavak obrazovanja i tako dalje. Dakle, namjena potvrde nije da se ona prilaže uz zamolbe/životopise, već da se, njome evidentirane kompetencije, unesu u druge dokumente pri predstavljanju nekoj trećoj strani.

Nadalje, stečena/unaprijeđena znanja se ne unose u volontersku knjižicu, budući da ona služi umjesto potvrde o volontiranju, odnosno ona je jedna od verzija potvrde o volontiranju (potvrde o broju sati i aktivnostima koje je volonter/ka obavljao/la) te nikako nema istu težinu kao radna knjižica, budući da ona nije službeni dokument, već dokument koji je izradila Hrvatska mreža volonterskih centara, a organizatori volontiranja i volonteri/ke su ju odlučili prihvatiti i koristiti, no nisu obavezni volontersku knjižicu koristiti kao vid potvrde o volontiranju.

Iako u volonterskoj knjižici postoji prostor predviđen za unošenje edukacijskih programa na kojima je volonter/ka sudjelovala, u taj prostor se ne unose znanja, vještine i kompetencije koje je volonter/ka stekao/la volontirajući u organizaciji, već nazivi neformalnih edukacija i pripadajuća znanja koje je volonter/ka stekao pohađajući te edukacije, a  koje su služile kao priprema za volonterski angažman ili koje je, tijekom volontiranja, volonter/ka pohađao/la (zbog kvalitetnijeg obavljanja volonterskog posla, kao oblik nagrade itd.). Također, obaveza organizatora volontiranja je da, u slučaju dugotrajnog volontiranja, Potvrdu o kompetencijama stečenim kroz volontiranje izdaje onim volonterima/kama koji to zatraže.

Instrumenti vrednovanja, kao što su potvrda o volontiranju i Potvrda o kompetencijama stečenim kroz volontiranje ne pružaju mladima potrebno radno iskustvo u struci ili izvan nje, kako se u članku navodi, nego pružaju mogućnost kvalitetnog bilježenja tog volonterskog iskustva koje su obavljali i, što je još važnije, kompetencija koje su stekli. Važno je naglasiti da Potvrda o kompetencijama stečenim kroz volontiranje prati 8 ključnih kompetencija prepoznatih Europskim okvirom ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje  i Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom.

Nažalost, poslodavac nije dužan uzeti u obzir sve te informacije kao što je navedeno u tekstu. Međutim, praksa je pokazala da, oni poslodavci kojima je u cilju zaposliti kvalitetnu osobu koja je stekla radno iskustvo kroz različite oblike svog angažmana (bilo kroz radni odnos, ugovorni/honorarni angažman ili volontiranje), sigurno će i navedeno uzimati u obzir.

Najnovije

Nalazite se ovdje: Home Novosti Vijesti Reakcija na članak „Volonterski rad u udruzi i stjecanje kompetencija volontera“