Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

Novosti

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 43

Cyber mentori (CyberMentors)

10 Veljača 2014

BeatBullying-a je britanska humanitarna organizacija kojoj je cilj prevencija nasilničkog ponašanja i zalaganje za neprihvatljivost nasilničkog ponašanja. BeatBullying educira mlade, u dobi od 5-25 godina u školama i zajednici, u području mentoriranja drugih, na način da mlade upoznaju sa sadržajima i alatima koji su im potrebni u borbi protiv spriječavanja nasilja.

Premda BeatBullying provodi mnogo programa u području borbe protiv nasilja, posebno zanimljivim za današnje generacije mladih pokazao se program pod nazivom Cyber mentori (CyberMentors) koji je pokrenut 2009. godine. Navedeni program predstavlja jedinstveni, online program za vršnjačko mentorstvo. Mladima u dobi od 11-18 godina, koji se suočavaju s nasiljem ili nekom drugom vrstom problema koji utječu na njihovu dobrobit, program pomaže na način da osigurava podršku od strane educiranih vršnjačkih mentora i stručnih savjetnika. Za Cyber mentore (volontere) organizira se dvodnevna face-to-face edukacija koju provodi BeatBullying osoblje, za offline mentoriranje (u školama ili zajednici) i online mentoriranje (na web stranici Cyber mentora). Po završetku edukacije, mladi služe kao mentori, vodiči i podrška drugim mladim osobama u području nasilja, nasilja putem interenta te dobrobiti mladih.

Online mentoriranje provodi se na Cyber mentor web stranici, koju su dizajnirali mladi za mlade, a moderira ju osoblje Beat Bulying-a i kvalificirani savjetnici u razdoblju od 8 h ujutro do 2 h poslije ponoći. Navedena web stranica je jedina e-mentorska stranica ili društvena mreža koju je odobrio Centar za eksploataciju djece i online zaštitu (Child Exploitation and Online Protection Centre - CEOP). U sklopu ovoga programa postoje i Viši Cayber  mentori (Senior CyberMentors) (u dobi od 18-25 godina) koji su educirani ne samo za ulogu mentora, nego i za potporu (mlađim) Cyber mentorima u njihovoj ulozi.

Osmišljen od strane mladih za druge mlade, program stavlja naglasak na vršnjačku podršku i pomoć, a postoje strogi sigurnosni mehanizmi za djecu, ugrađeni  s ciljem osiguravanja sigurnosti prilikom prijave bilo kakvog neprimjerenog ili nasilnog  ponašanja.

Prema provedenom BeatBullying longitudinalnom istraživanju (2010.) program Cyber mentori pomaže mladima u razvijanju samopouzdanja i samopoštovanja, što potvrđuje 86% uključenih škola. Također, navedeni program doprinosi i samim školama (Sveučilište Sussex, 2010): 73% škola izvještava o smanjenju incidenata; 31% škola izvješatava o smanjenju isključenosti učenika; 40% škola izvještava o smanjenju nasilja među učenicima; 88% škola izvješatava o pozitivnom napredku u školskoj svakidašnjici.

Najnovije

Nalazite se ovdje: Home Novosti Vijesti Cyber mentori (CyberMentors)