Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

Novosti

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 43

Djeca i mladi žele pozitivno mijenjati svijet oko sebe

06 Veljača 2014

Forum za slobodu odgoja pokrenuo je projekt "Pokreni promjenu!", a nedavno je provedeno istraživanje "Da sam ja netko" koje je pokazalo pozitivne rezultate. „... nas je tu osam... znači već osam. Nije da nema nikog. Znači mi možemo već nešto pokrenut...Makar, ne moramo mi, sad ne znam šta, čudesa napravit, ali ne znam, recimo da potaknemo školu da, ne znam, staru odjeću koju imaju da prikupimo i odnesemo recimo u Nazorovu ili nekoj takvoj ustanovi ili nekoj djeci koja treba ili nešto...”

- poruka je ovo učenice srednje škole o volntiranju koja je svoj stav imala prilike iskazati u okviru istraživanja "Da sam ja netko" koje je provedeno u sklopu projekta Pokreni promjenu! čiji je nositelj Forum za slobodu odgoja.

Djeca trebaju podršku starijih 

Istoimena publikacija, "Da sam ja netko" predstavljena je krajem siječnja, a Višnja Pavlović, koordinatorica projekta "Pokreni promjenu! ističe kako su djeca i mladi iz osnovnih i srednjih škola, sudionici istraživanja pokazali interes i motivaciju da probleme koje sami prepoznavaju su u svom razredu, školi, obitelji i lokalnoj zajednici pokušaju riješiti kroz volontiranje odnosno svoj aktivni angažman u zajednici.  - Vidljivo je iz istraživanja da žele pozitivno mijenjati svijet oko sebe, npr. poboljšati atmosferu među učenicima u razredu, kreirati bolje uvjete u školi, podržati ranjive skupine u zajednicama u kojima žive, osigurati bolje usluge za građane u lokalnim zajednicama ali u isto vrijeme govore kako im je za takve inicijative potrebna podrška odraslih. Posebno su ih zanimali aktivnosti poput pomaganja ranjivim skupinama, djeci s posebnim potrebama, djeci s invaliditetom, starijim osobama, beskućnicima, napuštenim životinjama pa sve do toga kako žele biti liječnici bez granica. Veliki potencijal za uključivanje djece i mladih u volonterske aktivnosti, projekte kojima bi mijenjali svijet oko sebe, postoji ali isto tako trebaju podršku odraslih za to - naglašava Pavlović te najavljuje kako nakon istraživanja o stavovima djece i mladih o problemima u njihovoj svakodnevici i njihovim idejama o tome kako bih ih mogli riješiti, slijedi edukacija. 

Oboji svijet 

- Edukacija se odnosi na nastavnike i stručne suradnike te volontere raznih udruga o tome kako i na koje sve teme mogu s djecom i mladima organizirati volonterske akcije ili projekte kojim će postići pozitivnu promjenu u društvu. Sudionici edukacija će potom u svojim školama i/ili lokalnim zajednicama zajedno s djecom i mladima organizirati akcije i projekte koji će biti izraz želje mladih da pozitivno utječu na svijet oko sebe. Pored ovih projekata, djeca i mladi će biti pozvani da sudjeluju u nagradnom kreativnom natječaju „Oboji svijet!“, u sklopu kojeg će moći slati svoje kreativne uratke na teme tolerancije, poštivanja različitosti i nenasilne komunikacije. Najbolji primjeri lokalnih projekata te kreativnih uradaka će biti prikupljeni u zajedničku publikaciju „Knjiga dobrih ideja“ koja će biti podijeljena školama širom Hrvatske - kaže Višnja Pavlović dodavši kako će se u sklopu projekta provesti dvije 5-dnevne edukacije za stručnjake i volontere koje rade s djecom i mladima na teme nenasilne komunikacije, medijacije, ljudskih prava te drugih tema iz građanskog odgoja i obrazovanja.

Poziv na edukaciju 

- Rad sa stručnjacima će imati poseban naglasak na praktičnoj primjeni naučenog u obliku volonterskih projekata i/ili inicijativa koje odgovaraju na neku potrebu prepoznatu u lokalnoj zajednici. Sudionici će na edukaciji dobiti i komplet edukacijskih materijala iz navedenih tema (3 nova priručnika te popratni radni i promotivni materijal). Edukacija za 60 stručnjaka s područja Zagreba i Zagrebačke županije će se provesti 10. – 14.ožujka, i prijave primamo do 15.veljače, a za isto toliko stručnjaka s područja Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije edukacija se provodi 7. – 11. travnja i prijave se primaju do 28. veljače. Stoga pozivamo sve one koji rade s djecom i mladima, bilo da se radi o školi, vrtiću, domu, udruzi ili kakvoj ustanovi, a žele ulagati u svoje stručno usavršavanje, zanimaju ih teme komunikacije, medijacije te građanskog odgoja i obrazovanja, žive i/ili rade na navedenim područjima, zainteresirani su za umrežavanje s kolegicama i kolegama te aktivno uključivanje – i mogu izdvojiti 5 dana za program edukacije, da se jave na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. za detaljnije informacije o prijavi - poziva Pavlović. 

Potreban Građanski odgoj i obrazovanje 

A kako bi se sve ove aktivnosti bolje implementirale u redovnu nastavu, potreban je Građanski odgoj i obrazovanje kao predmet u osnovnim i srednjim školama kojega su organizacije civilnog društva u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta provodile eksperimentalno ovaj predmet u dvanaest škola. - Cilj eksperimentalne provedbe je bio dobiti bolji uvid u to kako Građanski odgoj i obrazovanje funkcionira unutar škole, što je nastavnicima potrebno od znanja i vještina, te kako učenici reagiraju na to. Saznanja dobivena iz eksperimentalne provedbe koristit će se kako bi Kurikulum GOO odgovarao potrebama na terenu, ali i kako bi se razvio sustav potpore nastavnicima. Uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja je najavljeno za sljedeću školsku godinu za što su, koliko je poznato, pripreme u tijeku, a uskoro bi se Kurikulum GOO trebao naći i na javnoj raspravi. Forum za slobodu odgoja se od svog osnutka bavi upravo temom građanskog odgoja i obrazovanja, a posljednjih 15-tak godina se aktivno zalaže za uvođenje GOO smatrajući kako su upravo kompetencije koje promovira GOO ključne za stvaranje društva u kojem žive aktivni pojedinci koji proaktivno sudjeluju u političkom i društvenom životu zemlje - zaključila je Pavlović.

Izvor:Portal Civilno društvo

Najnovije

Nalazite se ovdje: Home Novosti Vijesti Djeca i mladi žele pozitivno mijenjati svijet oko sebe