Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

Novosti

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 43

Izvješće o volontiranju i volonterskoj aktivnosti u Europi

02 Siječanj 2014

Europski parlament usvojio je novo Izvješće o volonterstvu i volonterskoj aktivnosti u Europi. Dokument naglašava koristi koje mladi imaju od volontiranja, ali i da prava volontera/ki moraju biti povećana.

Europski je parlament 10. prosinca 2013. usvojio Izvješće o volonterstvu i volonterskoj aktivnosti u Europi. Izvješće poseban naglasak stavlja na koristi koje mladi ljudi imaju od volontiranja, među kojima su promicanje međukulturnog učenja, stvaranje osjećaja europskog identiteta i međugeneracijske solidarnosti. Posebno važnim, ističe se volontiranje mladih koji prerano napuste školu s obzirom da im ono osigurava uključivu okolinu i ponovnu integraciju u zajednicu.
Također, Parlament Izvješćem naglašava važnost institucionalizacije volontiranja te na to poziva sve države članice kao korak u jačanju i osiguravanju kvalitete volonterstva u Europi. Kao jedan od koraka za poboljšanje kvalitete volontiranja i povećanja prava volontera u državama članicama navodi se uvođenje obveznog osiguranja volontera radi sigurnosti tijekom volonterskog rada. U smjeru povećanja prava volontera ide i preporuka Izvješća usmjerena na vrednovanje neformalnog i informalnog učenja te potrebu uspostavljanja službenih sustava za vrednovanje znanja, vještina i kompetencija stečenih volontiranjem. Na navedeni bi se način omogućilo stjecanje priznate kvalifikacije koju bi trebale prihvatiti obrazovne institucije, poslodavci i ostali ključni akteri.
Izvješćem se pozdravlja provedba Priručnika o mjerenju volontiranja Međunarodne organizacije rada od strane nekih država članica koji će omogućiti sastavljanje fonda usporedivih podataka o volontiranju, a osigurat će jasniju sliku o važnosti volontiranja za cjelokupno društvo.

Više o tome ovdje.

Najnovije

Nalazite se ovdje: Home Novosti Vijesti Izvješće o volontiranju i volonterskoj aktivnosti u Europi