Volontiram Hrvatska!

Portal u volonterstvo i svijet volontiranja

O volonterstvu

O volonterstvu

U svijetu su volonterstvo i volontiranje definirani na različite načine

Više

Pravni okvir

Želim volontirati

Sve što trebate znati oko pravnog okvira za volontiranje pogledajte ovdje

Više

Trebamo volontere

Trebamo volontere

Upitnik potražite na stranicama najbližeg volonterskog centra

Više

Volonterski centri

Volonterski centri

U Hrvatskoj djeluju četiri regionalna volonterska centra...

Više

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58

Glavne poruke kampanje

27 Travanj 2016

HRVATSKA VOLONTIRA 2016
Volontiranje = pokretačka snaga zajednice

Prepoznaj svoju snagu.
Volontiranje je prekrasna ljudska aktivnost baš zato što kroz nju istovremeno dajemo i puno činimo za same sebe. Brojni su živi dokazi oko nas da kroz volontiranje razvijamo niz osobnih, socijalnih, organizacijskih pa čak i profesionalnih kompetencija koje nam osiguravaju bolje i lakše snalaženje u raznim poslovima i u svakodnevnom životu. Znanja i vještine koje možemo steći volontiranjem potrebni su i korisni za aktivno sudjelovanje u društvu, veću zapošljivost i osobni razvoj. Jednako tako, brojna su znanstvena istraživanja nepobitno pokazala da nas volontiranje čini sretnijim, zdravijim i snažnijim osobama.

Pokreni svoju zajednicu.
Volontiranje donosi dobro svakom volonteru i zajednici u kojoj živi. Kroz njega društvo u cjelini raste i obogaćuje se. Poznata izreka kaže da gladnom čovjeku ne treba samo dati ribu nego ga naučiti pecati. Volonterski programi mjesta su susreta - volontera, korisnika, tvrtki koje volontiraju i organizacija koje te programe provode. Kroz organizirano volontiranje svi mi skupa postajemo povezaniji, manje otuđeni. Učimo se pecati;) Iako se u našem društvu volonterstvo često povezuje isključivo s humanitarnim i karitativnim djelovanjem ono ima puno šire značenje. Volonteri jesu pomagači, ali su i pokretači i nositelji pozitivnih promjena te graditelji zajednica u kojima ima sve više snažnih i slobodnih pojedinaca, a sve manje gladnih i ranjivih.

Uključi svoju tvrtku.
Važno je da se u izgradnju povezane i humane zajednice uključe svi pripadnici društva, bilo kao pojedinci ili kao sudionici većih kolektiva poput poslovnih organizacija. Kroz poticanje svojih djelatnika na volontiranje tvrtke mogu preuzeti veću odgovornost za razvoj i utjecaj na zajednice u kojima djeluju. Svojim djelatnicima, koji radi brojnih obveza teško odvoje vrijeme za volontiranje, tvrtke mogu dati vrijeme i prostor za uključivanje u smislene i zajednici korisne aktivnosti. Mnogima od njih tako se po prvi puta odškrinu vrata volonterskog svijeta. Kroz volontiranje, među djelatnicima se izgrađuje timski duh i veći osjećaj za zajednicu, a tvrtke postaju odgovornije i ostavljaju pozitivnije tragove u društvu.

Volontiranje je pokretačka snaga aktivne, odgovorne i humane zajednice. Izgradnja takve zajednice naša je zajednička zadaća. Upravo volontiranjem pokrećemo pozitivne promjene u svojim zajednicama jer, kako je rekao Leonardo Da Vinci, "odavno je postalo jasno da ljudi skloni postignućima ne sjede i ne čekaju da im se stvari dogode. Oni idu i događaju se stvarima".

Volontiranjem tako pletemo živu društvenu mrežu kojom oblikujemo našu budućnost i omogućujemo autentičnu povezanost među ljudima.

I zato poručujemo:

Prepoznaj svoju snagu. Pokreni svoju zajednicu. Uključi svoju tvrtku. Zavolontiraj se ♥!

Najnovije